Ani de-a rândul singurul spațiu disponibil pentru cățărat indoor a fost disponibil la Școala 21. Nu mulți știau de el, iar cei care știau mergeau „cu porția”, pentru că orele de acces nu erau dintre cele mai permisive. Printre amatorii de cățărat s-au numărat multă vreme și Alex Macrea, Adi Nistor și Alex Presecan. Cei trei au decis într-un final că pasionații de această activitate merită mai mult și au deschis o sală dedicată cățăratului și altor sporturi asemănătoare.
Alex Macrea are 20 ani și este student, voluntar la Salvamont și sportiv, Adrian Nistor are 32 și lucrează ca programator în IT, iar Alex Presecan are 39 de ani, este la bază inginer și lucrează ca șef de proiect. Pe cei trei îi unește o puternică pasiune pentru sport și, mai ales, pentru cățărat. Au căutat mult timp un loc în care să își poată petrece timpul liber făcând ceea ce le place mai mult, însă fără succes. Asta până când au decis să își pună banii laolaltă și să-și creeze propriul loc.
Panourile originale au fost păstrate și integrate în peisajul noii săli de sport. Astfel, sibienii își doresc să păstreze vie amintirea celor care au fost încă de la început pasionați de această activitate.
Un exemplu este panoul demontat de la fosta locație (Școala nr. 21), un panou pe care vizitatorii îl vor regăsi în sală în câteva locuri. Există un dulap făcut cu plăci vechi, un stâlp este îmbrăcat la fel, precum și tabla unei mese din zona de relaxare.
Sala poartă numele Ozaki Arena și nu se oprește doar la un panou de cățărat. Bouldering – trasee scurte cu diverse dificultăți – exerciții de tip Ninja Warrior, Cross Training, Indoor Workout și Yoga sunt activitățile pe care abonații le vor găsi în sală.
„Traseele de Ninja Warrior au apărut după participarea lui Alex Macrea la concurs și le-am văzut ca o nișă pe care am putea să ne dezvoltăm. Apoi când am văzut spațiul am zis că ar fi bine să încercăm și o sală de Yoga, având o cameră fără destinație. Surpriza a fost când, pe parcursul amenajării, am luat legătura cu Dacian Sarivan, instructor de cross training și nutriționist, cu ajutorul căruia am amenajat partea de Cross Training. Avem și o parte de indoor workout, un set de bare de antrenament care deservește tuturor activităților din sală pe partea de forță”, explică Alex.
Toate acestea au costat nu mai puțin de 15.000 de Euro, bani puși deoparte de-a lungul timpului de cei trei sibieni. Cu puțin ajutor din partea familiilor și o determinare de fier, în trei luni au reușit să amenajeze și să deschidă sala, pe strada Râului.
De ce numele Ozaki Arena?
Ozaki este un polisportiv care a creat opt provocări în sfera sporturilor extreme, explică Alex Presecan, concept preluat pentru ca cei trei să se poată juca cu ideea sălii de antrenament pe mai multe sporturi.
„Ideea simplă ar fi <antrenează-te în interior ca să poți ieși în exterior>. Nu încerca doar să faci un antrenament care să îți dezvolte mușchii și apoi să mergi acasă și să fii obosit, dar cam atât. Fă multe trasee de cățărat de dificultate mare ca să poți să faci un traseu la stâncă, fii mobil și rapid pe traseele de ninja ca să poți participa la concursuri, fă cross training să urci mai ușor la etaj, să alergi fără probleme în parc…”, arată acesta.
În ceea ce privește legăturile care se vor crea inevitabil în sală, cei trei își doresc să formeze chiar o mică și frumoasă comunitate de sportivi cu care să facă mai apoi felurite provocări în aer liber. „Cel mai frumos ar fi să vedem microcomunitățile de sportivi din Sibiu că interacționează într-un mediu plăcut atât în interior cât și afară. Conceptul cu cele opt provocări vom încerca să îl facem în așa fel încât oamenii să vrea să încerce lucruri noi și un pic în afara ariei lor de confort”, concluzionează sportivii sibieni.
Sala Ozaki Arena se află pe strada Râului din Sibiu, nr. 30 și este deschisă în fiecare zi lucrătoare, de la 16:00 la 20:00.
SURSA:https://www.turnulsfatului.ro/2019/03/17/trei-sibieni-si-au-creat-propria-sala-de-catarat-au-pastrat-si-cel-mai-vechi-panou-din-sibiu-136176